background

Laurits Lynge Johansen

"Jeg tror, det er den personlige udvikling, som jeg er gået igennem under mit ophold, der har gjort størst indtryk på mig. Samtidig med den erhvervserfaring jeg har fået, som helt sikkert vil gavne mig i fremtiden"

Laurits Lynge Johansen

OPU-trainee i møbelbutik Möbel Wikinger i Klipphausen - Dresden

Hvad fik dig til at vælge et OPU-ophold?
Grunden til at jeg valgte et OPU-ophold i Tyskland var klart, at det gav mig muligheden for at kombinere rejse og arbejde. Jeg havde stor lyst til at prøve noget helt nyt og anderledes, hvilket OPU gav mig muligheden for, og derfor valgte jeg bare at kaste mig ud i det.
Inden mit ophold vidste jeg alligevel ikke hvad jeg ville lave efter handelsskolen, om jeg ville studere eller tage et år hvor jeg bare arbejdede, ved OPU fik jeg muligheden for at gøre begge ting.  

Hvordan var det at være til jobsamtale?
Jobsamtalen fungerede lidt anderledes end hvad jeg ellers havde hørt. Vi gjorde det over Skype, hvor chefen, som også var dansker, og den daværende OPU-elev interviewede mig. Min eneste jobsamtale var hos Die Möbel Wikinger i Potsdam lidt uden for Berlin. Jeg var dog så heldig at jeg ikke fik jobbet i Potsdam - og jeg fik i stedet en samtale med Die Möbel Wikinger i Dresden, hvor jeg endte med at få jobbet og nu er på mit andet år.

Hvilke arbejdsopgaver har du som trainee i firmaet?
Det første halve år gik egentligt stort set bare med at sælge så mange møbler som muligt. Det er den bedste måde at lære vores sortiment at kende på. Samtidig kom jeg til at snakke med mange kunder, hvilket gjorde, at jeg hurtigt kunne begå mig på tysk. Her på mit andet år har jeg fået en del mere ansvar. Jeg står blandt andet for kommunikationen med vores leverandører, hvor jeg indhenter de aktuelle priser samt udvalg af fx læder, man kan få til vores sofaer. Et andet ansvarsområde jeg har fået er vores kundeservice, hovedsageligt reklamationer. Hvis kunden har fået en defekt vare, skal jeg være bindeleddet mellem kunden og leverandøren. Fra januar af, efter godt halvandet år i firmaet, starter jeg på en ny stilling som fungerede salgschef. Her bliver mine opgaver blandt andet at agere bindeled mellem sælgere og chefen, udfærdige arbejdsplaner, besøge diverse messer rundt omkring i Europa samt planlægning af vores reklame + sortiment, omsætningsstatistikker og meget mere.

Hvad laver du i din fritid?
Jeg har altid spillet meget fodbold, og derfor var det også oplagt at starte i den lokale fodboldklub.
Da jeg var den eneste dansker i Dresden, blev jeg nødt til at komme ud og være social, da jeg ellers blot ville sidde alene, når arbejdsdagen var forbi.
Her lærte jeg hurtigt en anden form for tysk, da måden man taler tysk med kunderne på er lidt anderledes, end det tysk man taler i omklædningsrummet efter fodbold.
Gennem fodbolden lærte jeg også mange unge mennesker at kende, som jeg nu også ses med uden for fodbolden. Det at være sammen med andre unge gør, at man lærer og forstår den tyske kultur meget bedre. I hverdagene mødes vi ofte og ser fodbold sammen - eller bare snakker - og i weekenderne går vi altid i byen sammen. 

Hvad har gjort størst indtryk på dig under dit OPU-ophold?
Jeg tror, det er den personlige udvikling, som jeg er gået igennem under mit ophold, der har gjort størst indtryk på mig. Samtidig med den erhvervserfaring jeg har fået, som helt sikkert vil gavne mig i fremtiden. Noget der også har gjort stort indtryk på mig er, hvor hurtigt man egentlig kan begå sig på tysk. Jeg var ikke den skarpeste til tysk på handelsskolen, men alligevel lærte jeg det rigtig hurtigt.

Hvad har OPU-opholdet betydet for dig - hvad har du fået ud af det?
Jeg er blevet mere selvstændig og ansvarlig, der er heldigvis ingen mor eller far, som står klar med mad når man kommer hjem. Rengøring, tøjvask og indkøb er ikke ting der blot sker af sig selv mere.
Jeg vil sige, at jeg er blevet mere voksen og har fået en ide om, i hvilke retninger jeg gerne vil gå på arbejdsmarkedet. 

Derfor giver jeg et OPU-ophold en kæmpe anbefaling, noget jeg aldrig har fortrudt.