background

Boligsøgning

Som udgangspunkt skal du selv finde en bolig i dit opholdsland.

Vi kan anbefale dig at søge bolig via et udlejningsbureau. Du skal altid være meget opmærksom, når du søger bolig - både hvad angår mæglergebyr og betingelser. Søg kun gennem ét bureau ad gangen for at undgå dobbelt mæglergebyr. Vær forsigtig med at overføre penge til private udlejere, før du har mødt udlejeren og set værelset eller lejligheden.

Vi henviser nedenfor til en række boligsøgningsportaler men gør opmærksom på, at det ikke skal betragtes som anbefalinger. Vi er ikke ansvarlige for indhold og seriøsitet af hjemmesiderne. Vær som sagt selv på vagt og lyt evt. til anbefalinger fra tidligere OPU-trainees.

Du kan måske også være heldig at overtage et værelse eller en lejlighed fra en af de tidligere OPU-trainees, der afslutter sit ophold, når du skal starte. Hvis du får formidlet en plads via OPU-Sekretariatet, er der mulighed for at komme i kontakt med den tidligere OPU-trainee i virksomheden. I nogle byer har OPU-trainee'erne også oprettet Facebook-grupper, som du med fordel kan melde dig ind i, med henblik på videreformidling af boliger.   

Hos AUB kan du søge om tilskud til din husleje i udlandet under OPU-opholdet (halvdelen af lejen, dog højst 2.500 kr. om måneden). Du kan også søge om tilskud til indskud i din bolig (maks. 4000 kr.) samt tilskud til ejendomsmæglergebyr (halvdelen af gebyret, dog højst 2.000 kr.). Vær opmærksom når du indgår en lejekontrakt. Læs den godt igennem så du kender betingelserne, inden du skriver under. Når du overtager værelset eller lejligheden, er det en god ide at lave en fejl- og mangelliste og aflevere til udlejer senest 14 dage efter overtagelse af lejemålet. Formålet med at lave denne liste er at undgå at komme til at hæfte for disse fejl og mangler senere.  

Boligsøgning i Tyskland

Der er flere forskellige muligheder for at finde en bolig i Tyskland. Den nemmeste måde er umiddelbart at finde en lejlighed eller et værelse via en boligportal, hvor nogle af de mest brugte hjemmesider er:

 

www.immonet.de

www.immobilienscout24.de

www.immowelt.de

www.wg-suche.de

www.wohnungenmieten.de

www.mrlodge.de (München og omegn)

www.campusviva.de (har kun boliger i München)

www.campus-suedseite.de (har kun boliger i München)

www.wg-gesucht.de (bofællesskab)

www.nidoliving.com

Nogle OPU-trainees vælger at leje et værelse i et Wohngemeinschaft (WG), hvor man deler lejlighed med andre unge mennesker. Det er en rigtig god mulighed for at skabe et socialt netværk og for at få trænet sit tyske sprog også i fritiden. Du kan benytte hjemmesiden www.wg-gesucht.de til at søge efter et Wohngemeinschaft.

Du kan også være heldig, at du kan overtage et værelse eller en lejlighed fra en af de OPU-trainees, der afslutter sit ophold, når du flytter derned. 

Du skal være forberedt på, at det kan være nødvendigt med en tur til Tyskland i forbindelse med boligsøgningen. Fremvisning af lejlighed foregår ofte på den måde, at alle interesserede møder op til fremvisningen på samme tid, og du kan derfor ikke forvente, at få tilbudt den første lejlighed, du er interesseret i.

Læs de gode råd fra tidligere trainees i Tyskland i boksen til højre.

 

Råd fra OPU-trainees i Tyskland

  • Hej nye OPU'er i Berlin
    Her er lige en lille smule hjælp at hente til hvor I/du kan søge lejligheder, og hvilke områder jeg ville anbefale. Jeg havde selv meget svært ved at finde ud af hvilket område jeg skulle bo i, da jeg ikke havde nogen idé om hvor de "gode" og "dårlige" områder var. Læs mere her
  • Råd fra en tidligere OPU-trainee om bolig
    Jeg har personligt brugt www.immonet.de til at søge hjemmefra. Vidste på forhånd, at jeg gerne ville bo sammen med andre for at undgå at sidde alene og trille tommelfingre i en lille lejlighed. På denne hjemmeside kan man søge meget præcist. Jeg havde eksempelvis stor gavn af at man kan søge på en specifik bydel - således bor jeg nu knap 10 minutters gang fra min arbejdsplads, hvilket er super praktisk! Læs mere her
  • Bofællesskab / Kollektiv
    Omkring bofællesskab/kollektiv (kaldet WG). Jeg har udelukkende brugt den side der hedder www.wg-gesucht.de. På siden kan du lægge din egen profil ind, sådan at andre kan opsøge dig. Du får yderligere også et meget godt overblik over de mange tilbud fra forskellige WG'er og det er 100% gratis. Man skal være forberedt på at alle gerne vil have et interview inden de vil optage en i deres WG. Jeg har personligt været nødt til fra starten at nedprioritere mit kvalitetsniveau, da jeg ikke havde nogen mulighed for at fortage noget interview. Så jeg endte 6 km uden for byen i et gammelt hus sammen med 5 andre tyskere. Læs mere her