background

HHX - Praktikplads via PIU

Jeg søger en praktikplads med hjælp fra PIU-Sekretariatet.

Indmeldelse i PIU ordningen

Hvis du synes et praktikophold i udlandet er noget for dig, skal du henvende dig til PIU-koordinatoren på din skole. Under menupunktet "Kontakt" finder du en liste over HHX-koordinatorer. Det er vigtigt, at du er seriøst interesseret i et praktikophold i udlandet, idet mange ressourcer anvendes på at skaffe dig en god praktikplads og et godt ophold. Du kan se, hvornår der er tilmeldingsfrist i vores kalender.

Interview hos PIU-Sekretariatet

Du indkaldes til et interview med PIU-Sekretariatet for at give en kort præsentation af dig selv samt for at uddybe dine ønsker.

Optagelse og deltagergebyr

Efter interviewet modtager du et optagelsesbrev, og du skal i gang med at skrive en ansøgning på tysk eller engelsk, som PIU-Sekretariatet skal bruge til at sende ud til virksomheder i udlandet. Du kan få hjælp til ansøgningen hos PIU-koordinatoren på din skole. Det koster 3.000 kr. at blive optaget i PIU. Vi har mange praktikpladser men også mange ansøgere, så hvis vi mod forventning ikke kan finde en plads til dig, får du pengene retur igen.

Ansættelsesrejse

Fra januar til slutningen af juni skal du være parat til at tage til Tyskland, Luxembourg eller Irland til jobsamtaler. Nogle virksomheder foretrækker dog at afholde jobsamtaler online. I vil være flere elever, som skal til samtale ved samme virksomhed. Efter samtalen prioriterer virksomheden de elever, som den har haft til samtale, og eleverne prioriterer ligeledes virksomhederne.

Ansættelseskontrakt

Før en virksomhed kan ansætte dig under PIU-ordningen, skal virksomheden forhåndsgodkendes af PIU-Sekretariatet. Dette sker bl.a. ved, at virksomheden afkrydser en række arbejdsopgaver på en checkliste. Forhåndsgodkendelsen indeholder en beskrivelse af dine arbejdsopgaver og andre forhold vedrørende praktikuddannelsen og fungerer som en uddannelsesaftale. Udover forhåndsgodkendelsen og checklisten, sørger PIU-Sekretariatet også for, at du modtager en ansættelseskontrakt fra virksomheden. Praktikperioden vil som udgangspunkt være 1 år.

Bolig

Du skal selv finde bolig i udlandet. Måske kan du være heldig at overtage en tidligere praktikants bolig. Du kan finde tips til boligsøgning under menupunktet "Krav" og "Praktiske forhold". 

Praktikstart

Du begynder praktikopholdet efter din eksamen. Starttidspunkt aftales med din virksomhed men vil i de fleste tilfælde være 1. august.

Informationsmøde

Kort efter praktikstart afholder PIU-Sekretariatet informationsmøder i udvalgte byer i Tyskland, hvor der er 7 eller flere PIU-praktikanter. Det gør vi dels for at sikre os, at I er kommet godt i gang med praktikopholdet, dels for at I kan møde de andre PIU-praktikanter i området og få dannet et kontaktnet. Invitation til mødet udsendes kort efter praktikstart i virksomheden. Vi håber, at de fleste har mulighed for at deltage i et af de udbudte møder. 

Skolemoduler

Idet du er under dansk uddannelse som PIU-praktikant i udlandet, skal du gennemføre en række skolemoduler i løbet af dit praktikophold. Modulerne foregår i de fleste tilfælde som fjernundervisning fra udlandet. I enkelte tilfælde kan det være, at du skal hjem til Danmark og følge modulerne på din skole. PIU-Sekretariatet kan afklare, om det ene eller det andet gør sig gældende for dit vedkommende.

Afslutning af praktikophold

Når du er færdig med din praktikperiode, skal du huske at få en underskrift på din checkliste, som bevis for at du har arbejdet med de afkrydsede opgaver på checklisten.

Uddannelsesbevis

Du modtager et dansk uddannelsesbevis, når uddannelsen er gennemført, dvs. 1 års praktik samt skolemoduler og fagprøve. Hvis du ikke afslutter din uddannelse i udlandet, men kun tager en del af den, skal du enten hjem til Danmark og færdiggøre uddannelsen, eller du kan vælge at finde en ny praktikplads i udlandet for den resterende tid.

Ansøgning

  • Sådan gør du
    Når du er blevet optaget i PIU, skriver du en ansøgning på tysk eller engelsk med hjælp fra din skole og sender den til PIU-Sekretariatet. PIU-Sekretariatet bruger ansøgningen i det opsøgende arbejde med at finde en praktikplads til dig. Ansøgningen skal være generel, så den kan bruges til alle slags virksomheder og brancher.
  • Hvad skal du have styr på?