background

Jeg lærte ubeskrivelig mange ting, både professionelt og personligt i mine år i Berlin

Sigrid Fastrup

Mødet med PIU

Jeg hedder Sigrid og jeg har arbejdet som praktikant gennem PIU i Berlin. Min første kontakt med PIU opstod gennem en praktikant, som havde gået på samme skole som jeg. Praktikanten kom ud på min skole og fortalte om sine erfaringer med sit praktikophold. Det lød som en drøm for mig at komme til Tyskland og arbejde allerede efter min gymnasiale uddannelse og jeg opsøgte mere information om PIU. Derfra gik det lynhurtigt. Jeg fik skrevet min ansøgning i samarbejde med PIU-koordinatoren på min skole og kom derefter til samtale hos PIU i Silkeborg. PIU var fantastisk inspirerende og støttende lige fra starten. Mødet hos dem, gjorde mig endnu mere sikker på, at jeg gerne ville til Tyskland hurtigst muligt.

Interviews i Tyskland

Jeg valgte henholdsvis Stuttgart, Hamborg og Berlin, som ønsker for min praktikplads. Jeg fik også interviews i de tre byer og fik planlagt min rejse til Tyskland. Rejsen ned til de forskellige byer, var den første store skræmmende ud-af-min-comfort zone oplevelse på mit praktik-eventyr. Min første samtale var i Berlin og straks som jeg satte mine fødder der, fik jeg en helt overbevisende følelse om, at jeg gerne ville til denne by og bo. Det var dog ikke lige første tanke jeg fik, da jeg i min nervøsitet skulle til min første samtale dagen efter jeg ankom. Jeg var helt vildt nervøs og havde mest af alt lyst til at vende om og tage hjem i sikkerhed. Det gjorde jeg heldigvis ikke. Der var en repræsentant fra PIU tilstede og en hel masse andre mulige danske praktikanter. Samtalerne i de forskellige afdelinger i virksomheden gik godt og jeg kunne med lidt mere selvtillid tage videre ned sydpå til min anden samtale. Stuttgart var smuk og behagelig og folk i Stuttgart var hjælpsomme. Det føltes som om, at jeg var meget langt hjemmefra og det var jeg jo sådan set også. Det hostel jeg boede på var super fedt og lå med udsigt over byen. Samtalen hos Daimler foregik dagen efter og jeg havde som sagt heldigvis fået lidt mere selvtillid siden jeg forlod Danmark. Jeg fik skubbet mig selv igennem byen og ud i et industrikvarter, hvor Daimler lå. Samtalen hos Daimler var behagelig og Stuttgart var hele vejen igennem en rigtig god oplevelse.

Efter to overnatninger gik turen videre til Hamborg og til min sidste samtale. Denne samtale var hos et lille firma og vi var igen en del praktikanter. Jeg var meget træt da turen kom til Hamborg, da det havde været nogle dage med mange indtryk, mange nye mennesker og rigtig meget tysk. Jeg var ikke solid i tysk, fandt jeg ud af, da jeg kom ned og rent faktisk skulle snakke det, men faktisk gav udfordringen mig kun mere motivation, for at skulle lære at snakke sproget.

Praktik i Berlin

Da jeg kom hjem valgte jeg, at Berlin skulle være min første prioritet og jeg var så heldig, at jeg fik et job hos Parexel i Berlin. Næste udfordring blev så at skulle finde noget at bo i, i Berlin. Jeg tog derned og kiggede på lejligheder og jeg fandt en hjemmeside www.wg-gesucht.de, hvor man kunne finde bofælleskaber og lejligheder. Jeg endte med at få kontakt med to tyske drenge, som boede tæt på arbejdet og jeg tog ned og besøgte dem, før jeg bestemte mig for, at det var der jeg ville bo. Det var en ret vild oplevelse at besøge drengene, da de ikke snakkede så meget engelsk, men da besøget gik godt, bestemte jeg for at flytte ind på det ledige værelse.

Praktikken hos Parexel gik meget godt og jeg blev fantastisk glad for at være i Berlin. Da vi dengang kunne vælge at tage to års praktik, gjorde jeg det. Jeg fik i løbet af mit andet år mange tyske venner og lærte at snakke tysk på et professionelt niveau. Jeg opnåede alt det, som jeg havde sat mig for og jeg lærte ubeskrivelig mange ting, både professionelt og personligt i mine år i Berlin. Jeg fik tilbudt at blive i virksomheden efter mine to år og blev yderligere 9 måneder hos Parexel, før jeg tog hjem til Danmark og studerede på CBS.

Efter Tyskland

Min tid i Berlin er kommet til at definere både min karriere og mig som person. Jeg har fået jobs på baggrund af de kvalifikationer og egenskaber, som jeg fik fra min tid i Berlin. Jeg fik tyske venner, som stadig den dag i dag, er nogle af mine tætteste venner. Jeg fik et andet hjem i Berlin og et andet sprog, som er ligeså vigtigt for mig som dansk og engelsk, og jeg fik en selvtillid i forhold til mine drømme og mål, som jeg ikke tror jeg ville kunne have fået andre steder fra og slet ikke i så tidlig en alder. Jeg blev respekteret professionelt af mine kolleger og jeg blev velkommet af mine tyske venner. Alt dette blev muligt på grund af PIU og de muligheder, som PIU giver unge mennesker med ambitioner. At tage sin praktik igennem PIU giver dig et sikkerhedsnet og en seriøsitet af en helt speciel karakter. Det har været udfordrende på helt ubeskrivelige niveauer, da man som 18 årig skulle rejse ned til jobinterviews i et nyt land og snakke et sprog, som man med sikkerhed ikke kunne på et professionelt niveau. Én ting er dog sikker. Den bedste beslutning i mit liv har til dags dato været at tage på praktik i Tyskland gennem PIU, både på et professionelt- og på et personligt plan.

Sigrid Fastrup