background

Mette Stilling Yde

"Hele oplevelsen at bo alene i et andet land langt væk fra familie og venner har efterladt et stort indtryk"

Mette Stilling Yde

Hvad fik dig til at vælge et PIU-ophold?

Jeg syntes, at PIU var en rigtig god mulighed for at få en god oplevelse, som blandt andet bestod i det at få lov til at bo i udlandet og lære en ny kultur og nye mennesker at kende. Derudover var det også en god mulig for at få noget arbejdserfaring og blive bedre til tysk, hvilket begge er ting, der kan være brugbart i fremtiden.

Hvordan var det at være til jobsamtaler i Tyskland?

Det var en god oplevelse at være på ansættelsesrejse. Alt var planlagt på forhånd af PIU-sekretariatet, hvilket var rigtig rart og gjorde, at jeg ikke var helt så nervøs og i stedet kunne fokusere mere på samtalerne og ikke så meget på det praktiske. Det var også en rigtig god oplevelse at være afsted sammen med de andre PIU-elever, som skulle til samtale, og man fik hurtigt et godt forhold til dem, fordi man var alle i samme båd.  Der opstod et fællesskab på ansættelsesrejsen, og efter blot nogle dage føltes det som om, man havde kendt de andre rigtig længe.

Hvilke arbejdsopgaver havde du som praktikant i dit firma?

Jeg havde mange forskellige opgave hos Daimler, og de varierede meget, hvilket var dejligt. Blandt andet udviklede og programmerede jeg et projektmanagement værktøj i Excel, som blev brugt til planlægning og overblik over forskellige processer. Derudover stod jeg også for visaansøgningerne og arrangeringen af møder og workshops, når vi fik besøg af vores indiske og amerikanske kollegaer. Jeg hjalp også til ved forskellige projekter, hvor jeg blandt andet hjalp med dokumentation, rapportering og andre administrative opgaver. Derudover stod jeg også flere gange for mødeafholdelse og -forberedelse. Jeg har helt klart lært meget, fordi arbejdsopgaverne varierede, og fordi jeg også selv havde indflydelse på, hvilke opgaver jeg gerne ville være med til at udføre. Jeg har været utroligt glad for at være en del af et arbejdsteam. Det giver helt sikkert noget, at have prøvet at arbejde og være en del af en virksomhed.

Hvad lavede du i din fritid?

I min fritid spillede jeg fodbold i en tysk klub. Derudover var jeg også meget sammen med de andre danske praktikanter i Stuttgart, og jeg var af og til også sammen med dem, som jeg boede med. Vi deltog i flere af de ting, som foregik i byen. F.eks. var vi til Canstatter Volkfest og Frühlingsfest (Stuttgarts svar på Oktoberfest og en lignende fest i foråret), julemarked og Fasching (blanding mellem fastelavn og karneval).

I løbet af mit år i Tyskland var jeg ude at rejse 3 gange sammen med de andre danskere i Stuttgart, hvor vi var i Paris, Berlin og Budapest. Derudover blev det også til flere endagsture til byerne i nærheden af Stuttgart.

Hvad har efterladt det største indtryk?

Hele oplevelsen at bo alene i et andet land langt væk fra familie og venner har efterladt et stort indtryk, og at man får det til at fungere - og så oven i købet på et helt andet sprog. Jeg har lært at stå på egen ben og har udviklet mig meget i løbet af året. Derudover var det også en fantastisk mulighed at få lov til at arbejde i en stor og international virksomhed, hvor jeg også fik lov til at få ansvar. Derudover er alle de oplevelser, som jeg har fået i løbet af året, blandt andet de rejser, som jeg har været på, de specielle oplevelser, som jeg har fået med arbejdet noget, som har gjort stort indtryk på mig. Derudover er der selvfølgelig også de mennesker, som jeg har lært at kende, både de andre danskere og mine tyske kollegaer. 

Det er vildt at tænke på, at jeg har boet og klaret mig alene i et andet land!

Hvad har PIU-opholdet betydet for dig?

Jeg er blevet mere selvstændig, og jeg har udviklet mig meget både personligt og fagligt/arbejdsmæssigt. Det har givet meget at arbejde og bo et sted, hvor alt fra første dag foregik på tysk, og man lidt blev nødt til at prøve sig frem.

Det, jeg har fået ud af det, er, at jeg har fået en rigtig god oplevelse, en masse arbejdserfaring, er blevet bedre til tysk, og har lært mange nye mennesker at kende. Jeg er vokset som menneske.